Szukaj na tym blogu

Witam na mojej stronie o kawie…

na której o kawie można tylko poczytać… niestety.

środa, 23 marca 2011

Nivona 850 Cafe Romatica

Automatyczny, ciśnieniowy ekspres do kawy Nivona 850 Cafe Romatica

Dzięki niemu stworzysz swój domowy "Coffee Bar". Nivona 850 to jedno z urządzeń najbardziej zaawansowanych technologicznie spośród dostępnych na rynku, posiada szereg ułatwień, przez co obsługa staję się przyjemna i przyjazna użytkownikowi.

Na zewnątrz jest estetyczny, elegancki i piękny. Jego wnętrzem rządzą szwajcarska precyzja i niemiecka jakość zawarte w smukłej formie.
Automatyczny, ciśnieniowy ekspres do kawy Nivona 850 Cafe Romatica + kawa gratis !!!

Ma on jednak jeszcze więcej do zaoferowania. Na przykład duży wyświetlacz tekstu oraz symboli. Za pomocą jednego przycisku dostępna jest funkcja Cappuccino, a także program czyszczenia spieniacza do mleka „Spumatore” - ta inteligentna i energooszczędna funkcja pozwoli utrzymać ekspres w czystości.

To wszystko w eleganckiej i kompaktowej obudowie – wyrafinowane pod względem techniki mistrzowskie dzieło, które zaspokoi wszystkie Twoje pragnienia.

czwartek, 15 maja 2008

Młynek żarnowy Gaggia MM


Młynek żarnowy do kawyniezbędne akcesorium dla smakosza kawy. Zmielimy kawę na dowolną grubość dzięki regulacji mechanizmu mielącego. Zaletą metody żarnowej jest mielenie bez efektu przegrzewania czyli niepotrzebnego, przedwczesnego uwalniania walorów kawy i możliwość przygotowania kawy (pod względem grubości zmielenia) do każdej techniki parzenia.
Gaggia MM to młynek konstrukcyjnie oparty na profesjonalnych technologiach z trwałymi stalowymi żarnami.

poniedziałek, 17 grudnia 2007

Marki „z krainy kawy” — Bodum

Szwajcarska firma BODUM od 60 lat sprzedaje w kilkudziesięciu krajach świata piękne produkty na stół i do kuchni.

Pan Bodum - właściciel firmy jest Duńczykiem, stąd sprzedawane utensylia charakteryzują się skandynawskim designem, czyli prostotą i pięknem.

Dzba
nki do parzenia herbaty i kawy, szklanki, filiżanki, kubki, misy, foundi oraz różne inne kuchenne akcesoria projektowane przez wybitnych duńskich projektantów z myślą w pierwszym rzędzie o młodym kliencie wg dewizy: piękne i proste wzornictwo na każdą kieszeń”.


Bodum Kenya 0,5 litra, zobacz więcej.


Jak to zrobić … cappuccino.

Jak już na bazie espresso możemy przygotować inną klasyczną kawę włoską, a mianowicie: cappuccino
(od włoskiego słowa „kapucyn”).

Składa się z trzech równych części: kawy espresso, mleka i mlecznej piany, którą często posypuje się czekoladą, aby zapobiec tworzeniu się tzw. kożucha mlecznego. Niektóre ekspresy ciśnieniowe wyposażone są w spieniacze do mleka. Wylot sprężonej pary umieszczamy tuż pod powierzchnią mleka (najlepiej zimnego i o niskiej zawartości tłuszczu).

W ten sposób otrzymamy gęstą i trwałą piankę.

Marki „z krainy kawy” — Gaggia

Firma GAGGIA powstała ponad 50 lat temu i był to pierwszy producent ciśnieniowego ekspresu do kawy. Przez wiele lat udoskonala swoje ekspresy ku uciesze wielbicieli na całym świecie.
Łącząc nowoczesną technologie z tradycją parzenia kawy firma GAGGIA jest wyznacznikiem jakości i perfekcji. Obecnie podąża dalej tą ścieżka produkcji oferując: ekspresy do kawy, automatyczne, ciśnieniowe, do biura, do gastronomii, domowe, przelewowe, młynki do kawy. Wytwarzany asortyment obejmuje także: akcesoria, filiżanki do kawy, cukiernice, łyżeczki do cappucino, espresso, dzbanuszki na mleko do kawy, maszyny do wytwarzania lodów.

Modele ekspresów firmy Gaggia:

Link do dystrybutora ekspresów Gaggia w Polsce

Jak to zrobić … espresso.

Espresso czyli kawa po włosku, kawy przygotowywane na sposób włoski zdobywają coraz więcej zwolenników.

Słowo "espresso" pochodzi od włoskiego słowa pod ciśnieniem”.

I właśnie to najlepiej wyjaśnia, w jaki sposób możemy ten rodzaj kawy przygotować.
Wrząca woda wraz z parą jest „przetłaczana” przez drobno zmieloną kawę, najlepiej niezbyt kwaskowatą i mocno upaloną. W ten sposób otrzymujemy bardzo mocny napar, którego smak czujemy jeszcze bardzo długo po wypiciu. Dobre espresso, oprócz swojego charakterystycznego smaku musi mieć na wierzchu trwałą, równomierną beżowo-brązową piankę, zwaną crema”, o wysokości około 3-4 mm.

Na bazie espresso możemy przygotować inną klasyczną kawę włoską, a mianowicie: cappuccino… ale o tym napiszę później.