Espresso czyli kawa po włosku, kawy przygotowywane na sposób włoski zdobywają coraz więcej zwolenników.
Słowo "espresso" pochodzi od włoskiego słowa „pod ciśnieniem”.
I właśnie to najlepiej wyjaśnia, w jaki sposób możemy ten rodzaj kawy przygotować.
Wrząca woda wraz z parą jest „przetłaczana” przez drobno zmieloną kawę, najlepiej niezbyt kwaskowatą i mocno upaloną. W ten sposób otrzymujemy bardzo mocny napar, którego smak czujemy jeszcze bardzo długo po wypiciu. Dobre espresso, oprócz swojego charakterystycznego smaku musi mieć na wierzchu trwałą, równomierną beżowo-brązową piankę, zwaną „crema”, o wysokości około 3-4 mm.
Na bazie espresso możemy przygotować inną klasyczną kawę włoską, a mianowicie: cappuccino… ale o tym napiszę później.
Słowo "espresso" pochodzi od włoskiego słowa „pod ciśnieniem”.
I właśnie to najlepiej wyjaśnia, w jaki sposób możemy ten rodzaj kawy przygotować.
Wrząca woda wraz z parą jest „przetłaczana” przez drobno zmieloną kawę, najlepiej niezbyt kwaskowatą i mocno upaloną. W ten sposób otrzymujemy bardzo mocny napar, którego smak czujemy jeszcze bardzo długo po wypiciu. Dobre espresso, oprócz swojego charakterystycznego smaku musi mieć na wierzchu trwałą, równomierną beżowo-brązową piankę, zwaną „crema”, o wysokości około 3-4 mm.
Na bazie espresso możemy przygotować inną klasyczną kawę włoską, a mianowicie: cappuccino… ale o tym napiszę później.
2 komentarze:
Króciutko napisane. Stworzyłem właśnie nieco bardziej obszerny opis. Zapraszam chcących dowiedzieć się jak zrobić espresso.
Dziękuję za wszystkie porady :). Na pewno je zapamiętam, gdy kolejnym razem będę przygotowywała moje ulubione espresso. Taką kawę przyrządzam sobie zazwyczaj o poranku i podaję w małych, specjalnych szklankach, które kiedyś kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Espresso jest bardzo mocna, dzięki czemu doskonale pobudza mnie każdego dnia. Polecam ją każdemu smakoszowi kawy.
Prześlij komentarz