Jak już na bazie espresso możemy przygotować inną klasyczną kawę włoską, a mianowicie: cappuccino
(od włoskiego słowa „kapucyn”).
Składa się z trzech równych części: kawy espresso, mleka i mlecznej piany, którą często posypuje się czekoladą, aby zapobiec tworzeniu się tzw. kożucha mlecznego. Niektóre ekspresy ciśnieniowe wyposażone są w spieniacze do mleka. Wylot sprężonej pary umieszczamy tuż pod powierzchnią mleka (najlepiej zimnego i o niskiej zawartości tłuszczu).
W ten sposób otrzymamy gęstą i trwałą piankę.
(od włoskiego słowa „kapucyn”).
Składa się z trzech równych części: kawy espresso, mleka i mlecznej piany, którą często posypuje się czekoladą, aby zapobiec tworzeniu się tzw. kożucha mlecznego. Niektóre ekspresy ciśnieniowe wyposażone są w spieniacze do mleka. Wylot sprężonej pary umieszczamy tuż pod powierzchnią mleka (najlepiej zimnego i o niskiej zawartości tłuszczu).
W ten sposób otrzymamy gęstą i trwałą piankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz